Home > Houtrot

Houtrot

Heeft u last van houtrot? Houtrot is een schimmel die hout aantast dat in aanraking is geweest met vocht. De schimmel is soms zichtbaar, het houtoppervlak wordt dan bruin en kruimelig of vuilwit en sponzig. Deze schimmels bevinden zich overal in de atmosfeer, maar om toe te slaan hebben ze een vochtige en warme plek nodig. Is het hout nat, maar droogt het snel weer, dan krijgen de schimmels geen kans om zich te nestelen.

Hoe voorkomt u houtrot?

Om te weten hoe u houtrot kunt voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe het ontstaat. Houtrot kan ontstaan door een aantal factoren:

  • Als het vochtgehalte boven de 25% is;
  • Als de temperatuur boven 4°C;
  • Als het wordt blootgesteld aan zuurstof.

U kunt het voorkomen door zaken zoals afwatering en ventilatie goed onder controle te houden en door te zorgen voor goed onderhouden schilderwerk. In het geval van uw badkamer of keuken kunt u de schimmel voorkomen door te zorgen dat de voeg- en kitranden goed worden onderhouden. Wilt u meer informatie over schimmelpreventie in uw woning, vraag dan advies aan een schilder via 085 4320008!

En wat doet u als u er last van heeft?

Heeft u al last van houtrot? Dan is het belangrijk dat u eerst vaststelt wat de oorzaak is, alvorens u het probleem probeert op te lossen. Herstelt u namelijk alleen de aangedane plek, dan zal het snel weer de kop op steken en bent u snel weer terug bij af. Schakel een vakman in om te zorgen dat de houtrot op de juiste wijze wordt behandeld. Voor het herstellen van houtrot bestaan diverse reparatiemethoden en materialen. Herstellen is echter niet altijd mogelijk, zeker niet als er een grote plek is aangedaan door de schimmels. Als er te veel van het oorspronkelijke hout is aangetast dan kan het probleem niet meer opgelost worden. U zult dan moeten overwegen het hout te vervangen, of indien mogelijk, gedeeltelijk te vervangen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie? Aarzel dan niet en schakel een schilder van Schilder Garant in, zij hebben veel ervaring en kunnen u van het juiste advies voorzien.

Waar vindt u houtrot?

Houtrot is een probleem dat met name voorkomt in oudere woningen. Vaak in verdiepingsvloeren en bij de begane grond. Slechte ventilatie in de kruipruimte of optrekkend vocht zijn vaak de boosdoeners. Bij keukens en badkamers kunnen lekkages langs de kitranden houtrot veroorzaken.

Direct contact

Heeft u last van houtrot en hulp nodig van een specialist? Schilder Garant kan u hierin bijstaan. Aarzel niet en bel direct via 085 4320008 of vraag nu een offerte aan, wij zullen uw probleem snel en op professionele wijze oplossen.